AKTUELNO

Vrhovni komandant Savezničkih snaga u Evropi general Tod D. Volters kaže da je NATO 1999. godine doneo tešku odluku "nakon što su više od godinu dana UN i Kontakt-grupa, čiji je član bila i Rusija, ulagali velike napore da dovedu do mirnog rešenja sukoba i konflikta na Kosovu".

- To je bilo izazovno vreme. NATO je doneo tu tešku odluku nakon što su više od godinu dana UN i Kontakt-grupa, čiji je član bila i Rusija, ulagali velike napore da dovedu do mirnog rešenja sukoba i konflikta na Kosovu. Imajući u vidu razvoj krize i neuspeh diplomatije, NATO je upotrebio silu, što je bilo neophodno i legitimno, kako bi se sprečilo kontinuirano kršenje ljudskih prava velikih razmera i ubijanje civila. Savet bezbednosti UN je više puta istakao kršenje ljudskih prava na Kosovu i sve veći broj porodica koje su bile primorane da napuste svoje domove kao pretnju po međunarodni mir i bezbednost - rekao je Volters za Blic i dodao:

Generalni sekretar Stoltenberg je jasno stavio do znanja prilikom poseta Srbiji da kampanja nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda – ona je sprovedena kako bi se okončala kršenja ljudskih prava u velikoj razmeri koja je sprovodio Miloševićev režim, sa direktnim posledicama po regionalnu i evropsku bezbednost. Operacija "Saveznička snaga" usledila je nakon više od godinu dana intenzivnih napora da se dođe do mirnog rešenja krize putem pregovora. Svaki izgubljen nedužni život je tragedija, zbog čega NATO duboko žali.

Volters kaže da je sada vreme da idemo napred i radimo zajedno na oblastima od obostranog interesa, uključujući vežbe i obuke.

#NATO

#bombardovanje

'